Tips & tricks

Tips & tricks

Recente tips & tricks

 • Microsoft Teams – Chat in pop-up-venster openen in Teams (Snackbite #6)
  In Microsoft Teams is het mogelijk om de chat in een nieuw pop-up-venster te openen. Bekijk de duidelijke stap voor stap instructie
 • Microsoft Teams – Tabblad maken van een document (Snackbite #5)
  Een document in Teams dat veelvuldig gebruikt wordt door jouzelf en je collega’s, daar kun je in Teams een tabblad van maken. Het tabblad wordt dan bovenin het kanaal van Teams weergegeven en is voor iedereen direct en snel bereikbaar. In deze snackbite ga ik je uitleggen hoe dit werkt.
 • Microsoft Teams – Document vastmaken aan kanaal (Snackbite #4)
  Een document in een kanaal van Teams dat vaker gebruikt wordt door jouzelf en je collega’s, dat kun je vastmaken aan het kanaal. Het wordt dan boven de lijst met bestanden getoond. Bijvoorbeeld handig bij een vakantieplanning in Excel die door iedereen binnen het Team ingevuld of geraadpleegd moet kunnen worden. In deze snackbite ga ik je uitleggen hoe dit werkt.
 • Microsoft OneDrive – map toevoegen (Snackbite #3)
  Werk je al veel in OneDrive, maar heb je geen idee hoe je een map kunt toevoegen? In deze snackbite ga ik het je uitleggen. Mappen in OneDrive zijn erg handig om je OneDrive overzichtelijk te houden. De map kun je niet alleen voorzien van een naam, maar ook van een kleurtje. De map is daardoor heel herkenbaar, zodat je direct de juiste map kunt selecteren.
 • Microsoft Teams – chats later verzenden (Snackbite #2)
  Werk je ook wel eens in de avonduren of tijdens het weekend, maar wil je de chatberichten pas laten verzenden tijdens “normale” werktijden? Of wil je een bericht alvast klaarzetten (bijvoorbeeld een aankondiging of een felicitatie voor een verjaardag of iets dergelijks), maar pas op een later tijdstip automatisch laten verzenden? Dat kan sinds kort in Microsoft Teams!
 • Microsoft Teams – Sprekerweergave (Snackbite #1)
  Tijdens een vergadering in Microsoft Teams heb je nu de mogelijkheid om ‘Sprekerweergave’ in te schakelen. Deze weergave zorgt er voor dat de spreker steeds groot in beeld is. De video’s van de overige deelnemers aan de vergadering worden dan kleiner weergegeven aan de rechterkant. Op deze manier kun je je volledig focussen op de spreker en wordt je minder afgeleid door de andere deelnemers.
 • Microsoft Outlook – standaard Teams-link bij vergadering
  Je weet natuurlijk dat je in Microsoft Outlook een vergadering kunt plannen door een agenda-verzoek te sturen. Veelal zijn vergaderingen tegenwoordig online of hybride. Standaard is bij een vergadering echter geen Teams-link toegevoegd, waardoor je elke keer handmatig op de knop ‘Teams-vergadering’ moet klikken bij het aanmaken van een agenda-verzoek. En dat vergeet je natuurlijk af en toe wel eens.
 • Microsoft Outlook – tekst inspreken ipv typen
  In plaats van tekst met je toetsenbord typen, kun je in Microsoft Outlook ook spreken om tekst aan je document toe te voegen. Oftewel je tekst dicteren in plaats van typen. Deze tip scheelt heel veel tikwerk en daarmee ook tijd. Daarnaast kan deze tip ook helpen om RSI-klachten aan je pols en handen te voorkomen, doordat je minder met je muis en toetsenbord hoeft te werken.
 • LinkedIn – Posts plannen
  Wist je dat je in LinkedIn tegenwoordig ook posts (bijdragen) kunt plannen, zodat ze op een ingesteld tijdstip automatisch online komen? Erg handig om bijvoorbeeld in het weekend of in de avond alvast een post klaar te zetten en deze op een “reguliere” werkdag automatisch te laten plaatsen. Dit kan met het klokje naast de knop ‘Bijdrage’.
 • Microsoft Teams – nieuwe versie activeren
  Voor Microsoft Teams heeft Microsoft een nieuwe versie voor de desktop-app uitgebracht. Deze versie is nog een zogenaamde preview-versie en wordt zodoende nog niet standaard en automatisch uitgerold door Microsoft. Maar beheerders van een Microsoft 365 tenant hebben wel de mogelijkheid om de medewerkers de kans te geven deze nieuwe versie te installeren en te proberen.
 • Microsoft Teams – donkere achtergrond instellen
  Bij steeds meer applicaties kun je nu een donkere achtergrond of thema instellen. Dit is prettiger en rustiger voor je ogen. Ook in Microsoft Teams kun je een donker thema nu als standaard instellen.
 • LinkedIn – Geplande posts bekijken
  HELP, mijn geplande posts zijn niet meer terug te vinden! Je weet ongetwijfeld al dat je in LinkedIn tegenwoordig ook posts (bijdragen) kunt plannen, zodat ze op een ingesteld tijdstip automatisch online komen. Maar wat nu als je een geplande post wilt wijzigen of zelfs verwijderen. Waar kun je de geplande berichten dan vinden?
 • Microsoft Teams – account verwijderen uit mobiele app
  HELP, ik heb op mijn mobiele telefoon de Microsoft Teams app geinstalleerd. Ik gebruik voor Microsoft Teams meerdere accounts, daar ik voor meerdere opdrachtgevers werk. Nu is van 1 opdrachten afgerond en ook mijn Microsoft 365 account geblokkeerd. In de Microsoft Teams app op mijn mobiel krijg ik nu de melding dat ik voor dit account mijn wachtwoord moet invoeren.
 • Microsoft Teams – voorgestelde antwoorden uitschakelen
  In de chat van Microsoft Teams worden sinds een tijdje kant-en-klare antwoorden getoond, waarmee je met 1 muisklik op een bericht kunt reageren. Handig of toch niet? Mocht je deze voorgestelde antwoorden niet handig vinden, dan is er nu goed nieuws: je kunt ze uitschakelen via de instellingen.
 • Nieuwe chat altijd in nieuw venster openen
  Je wist ongetwijfeld al dat je in Microsoft Teams de mogelijkheid hebt om een chat in een nieuw venster (pop-up window) te openen. Maar nu kun je in Microsoft Teams bij de instellingen ook instellen dat je altijd een nieuwe chat in een pop-up venster geopend wil hebben.
 • E-mail automatisch vertalen in Outlook
  In Microsoft Outlook is het mogelijk om een binnenkomende e-mail automatisch te laten vertalen in de door jou gewenste taal (bijvoorbeeld van Engels of Duits naar Nederlands). Google Translate of een andere vertaaldienst is daardoor overbodig.
 • Chats verbergen in Teams
  Werk je al een tijdje in Microsoft Teams, dan is de kans groot dat je ook een ruim aantal chats in je lijstje hebt staan. Je kunt je chathistorie gemakkelijk opruimen, zonder dat je de gesprekken hoeft te verwijderen.
 • Zet een chatbericht vast in Teams
  In Microsoft Teams is het nu mogelijk om in een chat een bericht vast te zetten. Het bericht is dan voor iedereen in de chat zichtbaar. Handige functionaliteit voor het onder de aandacht brengen van belangrijke berichten of het doen van mededelingen. Stap voor stap instructie Het vastzetten van een chatbericht gaat als volgt:
 • Hoe kan ik oude versies terugzetten in SharePoint?
  In SharePoint Online is het in een bibliotheek mogelijk om versiebeheer in te schakelen. Elke wijziging aan een document wordt dan opgeslagen. Heb jij of een collega per ongeluk een tekst uit een document verwijderd, dan kun je middels versiebeheer deze oudere versie gemakkelijk terugzetten in SharePoint Online. Stap voor stap instructie Het terugzetten van
 • Postvak IN met of zonder prioriteit
  In Outlook Online wordt standaard je Postvak IN verdeeld in 2 mapjes: ‘Prioriteit’ en ‘Overige’. Belangrijke berichten kunnen daardoor soms toch in het mapje ‘Overige’ terecht komen en zodoende aan je aandacht ontsnappen. Door deze truc kun je de opdeling van je Postvak IN uitschakelen en komen al je berichten in 1 mapje ‘Inbox’ terecht!
 • Hoe kies ik een andere startdag van de week in mijn agenda?
  Standaard start de werkweek in je agenda van Outlook Online op maandag. Het is uiteraard ook mogelijk om je werkweek in je agenda op een andere dag (bijvoorbeeld zondag of dinsdag) te laten beginnen. Stap voor stap instructie
 • Weeknummers in agenda Outlook Online
  Mis je in je Outlook Online agenda ook de weeknummers? Gelukkig is er een oplossing: je kunt de weeknummers aanzetten. Stap voor stap instructie
 • Nieuw in Teams: bij wijziging kanaalnaam nu ook aanpassing SharePoint-mapnaam
  Sinds kort heeft Microsoft een update uitgebracht van Microsoft 365. Middels deze update wordt bij een wijziging van de naam van een kanaal in Microsoft Teams nu ook de bijbehorende naam van de map in de bibliotheek van SharePoint aangepast. Voorheen bleef de mapnaam in SharePoint op de oude kanaalnaam staan.
× Hoe kan ik je helpen?